Najczęściej czytane

Głodówka - relacja z postnych dni.
Głodówka - relacja z postnych dni.

Faza adaptacyjna: 3 pierwsze trzy dni można nazwać faza adaptacyjną. Zazwyczaj czujemy silny głód, jesteśmy zdenerwowani. W przyrodzie brak dostępu do pożywienia jest sygnałem grożącym śmiercią i wpływa na gospodarkę hormonalną. Przez te pierwsze dni większość ludzi jest rozdrażniona i odczuwa głód. Wtedy też następuje najintensywniejszy spadek wagi – zazwyczaj w pierwszych dniach tracimy około kilograma […] czytaj dalej

20 sierpnia 2019

A GDYBY TAK SCHUDNĄĆ DO ŚWIĄT 3 KG I ZMIENIAJĄC NAWYKI NIE PRZYTYĆ AŻ DO SYLWESTRA, A MOŻE NIGDY WIĘCEJ?
A GDYBY TAK SCHUDNĄĆ DO ŚWIĄT 3 KG I ZMIENIAJĄC NAWYKI NIE PRZYTYĆ AŻ DO SYLWESTRA, A MOŻE NIGDY WIĘCEJ?

Jest to możliwe i całkiem realne J, wystarczy tylko zrobić odpowiednie zakupy w ulubionym sklepie i trzymać się kilku ważnych zasad. Nic bowiem nie dzieje się samo i nie ma magicznej tabletki, którą wystarczy połknąć. Powiecie…przecież każdy organizm jest inny i nie ma jednej recepty dla wszystkich. ZGODA! Macie rację J są jednak zasady, które […] czytaj dalej

5 grudnia 2019

Z serii: Czytamy etykiety
Z serii: Czytamy etykiety

SZKODLIWE SUBSTANCJE W „LEKACH” Z APTEKI Ufasz że to, co zostało dopuszczone do sprzedaży w aptece jest zdrowe, a przynajmniej przyniesie ukojenie. Czy tak jest na pewno? Oto lista składników, które można znaleźć w wielu preparatach, witaminach, tabletkach, a nawet syropach dla dzieci. Są to nabłyszczacze, wypełniacze, odchody owadów i wszechobecny cukier. 1. STEARYNIAN MAGNEZU (lub inaczej sole magnezowe kwasów tłuszczowych) dodawane jako substancja przeciwzbrylająca. Pomyślisz… to chyba […] czytaj dalej

11 września 2019

Z serii czytamy etykiety. Syrop glukozowo-fruktozowy - czyli jak łatwo dobić się zdrowotnie?
Z serii czytamy etykiety. Syrop glukozowo-fruktozowy - czyli jak łatwo dobić się zdrowotnie?

Syrop glukozowo-fruktozowy (inaczej HFCS od angielskiego high fructose corn syrup– wysokofruktozowy syrop kukurydziany) to bezbarwna lub jasnożółta ciecz, którą otrzymuje się z kukurydzy przetworzonej na skrobię kukurydzianą. HFCS zawiera:  55 % fruktozy, 42% glukozy,  koło 3% innych cukrów.  Czym właściwie się różni syrop glu-fru od sacharozy, czyli zwykłego cukru? Z pozoru syrop glukozowo-fruktozowy i zwykły cukier […] czytaj dalej

31 lipca 2019

Herbatka cynamonowa, nie tylko na święta
Herbatka cynamonowa, nie tylko na święta

Wielkimi krokami zbliża się upragniony przez wielu czas świąt. Często poprzedza go okres wystawiania na liczne próby  naszej cierpliwości, wytrwałości i spokoju…znacie to pewnie dobrze 😉 poniżej sposób na przyjemne przetrwanie mrocznych jesiennych dni i spokojne dotrwanie do Wigilii w uroczystym, podniosłym nastroju. CYNAMON… Znany i ceniony już w starożytnym Egipcie.  Jego wartość była ogromna, […] czytaj dalej

21 listopada 2019

A co przygotować na II śniadanie dla Twojego dziecka?
A co przygotować na II śniadanie dla Twojego dziecka?

Długo miałam problem z przygotowywaniem II śniadania dzieciom i sobie. W pracujące i szkolne dni często szykowałam kanapki, czasami wrzucałam do torby jogurt, fitbaton, serek homogenizowany lub inne „prawie dania”. Kiedy moje dzieci zaczęły chorować zmuszając mnie do poszukiwań przyczyn ich braku odporności zaczęłam zmieniać ich jadłospis. To był długi proces, trwa nadal. Nadal przekonuje […] czytaj dalej

3 sierpnia 2019

Dieta na inteligencję- lecytyna
Dieta na inteligencję- lecytyna

Lecytynajest substancją zaliczaną do grupy fosfolipidów, substancji naturalnie wchodzących w skład błon komórkowych. Została po raz pierwszy wyizolowana w 1846 roku przez Theodora Nicolasa Gobleya z żółtka jaja kurzego, a nazwę wzięła od greckiego słowa lekithos, co oznacza właśnie żółtko jaja.  Lecytyna na refleks, depresję i halucynacje?  Zawarta w lecytynie cholina może powodować zwiększenie syntezy acetylocholiny, neurotransmitera, […] czytaj dalej

2 września 2019

Czy warto się suplementować?
Czy warto się suplementować?

Żyjemy w czasach, kiedy żywność jest produkowana na dużą skalę. Problem zaczyna się już na polu, gdzie gleba jest zazwyczaj wyjałowiona lub użyźniana sztucznymi nawozami. Dodatkowo do produkcji żywności wykorzystuje się przeróżne substancje chemiczne: dodatki, konserwanty, emulgatory, polepszacze smaku, spulchniacze i co tam jeszcze. Zwierzęta karmione są gotowymi paszami, które zawierają dodatki, nad którymi przeciętny […] czytaj dalej

16 października 2019

Głodówka dla ciała i ducha
Głodówka dla ciała i ducha

Jaka jest różnica między niedożywieniem a głodówką? Niedożywienie to odżywianie zewnętrzne, ale niewystarczające do potrzeb organizmu i jest stanem patologicznym. Głodówka jest stanem fizjologicznym, i umiejętnie użyta prowadzi do poprawy stanu organizmu i wyzdrowienia. Definiuje się ją jako dobrowolne powstrzymanie się od przyjmowania pokarmu, czasami także wody, na określony czas aby oczyścić organizm, pozbyć się chorób oraz […] czytaj dalej

2 sierpnia 2019

Dieta na inteligencję - żeń-szeń
Dieta na inteligencję - żeń-szeń

Żeń-szeń (Panax ginseng) to bylina występująca w cienistych lasach górskich Azji, od Nepalu po Koreę, a w uprawie znajduje się głównie w Korei Pd., Japonii, Chinach i Rosji. Uprawa żeń-szenia jest trudna, gdyż wymaga on żyznej, przepuszczalnej gleby i zacieniania. Poziom biologicznie czynnych związków wzrasta wraz z wiekiem rośliny, najlepsze właściwości wykazuje materiał 4-6 letni. […] czytaj dalej

6 września 2019