Z cyklu : Pokarmy miłosne i …. dużo więcej w tym temacie ;)

Człowiek od zarania dziejów interesował się sprawami miłości i afrodyzjakami. Pod wszystkimi szerokościami geograficznymi ludzie warzyli miłosne napoje, gotowali wymyślne potrawy, okadzali się używając ziół lub poddawali przeróżnym rytuałom, aby usidlić i zaczarować wybraną przez siebie osobę lub poprawić swą potencję.

Dziś nie pamiętamy już wielu klasycznych afrodyzjaków, część z nich została wyśmiana i skompromitowana np. róg nosorożca, którego w żaden sposób nie można traktować poważnie, czy mityczna mandragora znana nam już tylko z filmu o Harrym Potterze. Całe szczęście dysponujemy całym wachlarzem łatwo dostępnych afrodyzjaków, których różne kombinacje będą służyć naszym celom wzmacniania więzi, poprawy potencji, czy urozmaicania doznań.

Cykl ten będzie poświęcony wszystkiemu, co wpływa i może poprawić jakość życia erotycznego.

CZĘŚĆ 1 – NAPOJE MIŁOSNE

Poniżej znajdziecie przepisy zaczerpnięte z tekstów hinduskich, arabskich i ze starożytnych manuskryptów. Wszystkie można wykonać samodzielnie w domu, a potrzebne będą podstawowe narzędzia kucharskie jak moździerz, tłuczek, blender itp. Radzę eksperymentować z małymi ilościami, gdyż opisane napoje potrafią utrzymać kochanków w stanie najwyższej ekstazy. Ich smak jest raczej przyjemny, choć czasem trudny do uchwycenia.

  1. SYROP ŻEŃ – SZENIOWY (główny składnik – żeń – szeń to to jeden z bardziej skutecznych afrodyzjaków. Jest dostępny pod różnymi postaciami w sklepach ze zdrową żywnością. Nam jednak potrzebny będzie korzeń)

Skład:

  • 2 duże oczyszczone korzenie żeń – szenia (dokładnie posiekane)
  • 300 ml wody
  • 45 ml sake lub wódki

Utłuc korzenie żeń – szenia w moździerzu, przełożyć do kamiennego rondla dodając płyny. Podgrzewać w piekarniku w temp. 140 stopni C przez 2 godziny. Pozostawić do następnego dnia w możliwie najniższej temperaturze. Przecedzić i przelać do butelki. Przechowywać w chłodnym miejscu nie dłużej niż miesiąc. Można dodawać do sosów, warzyw lub pić jako syrop.

2. PEKIŃSKI BULION I ELIKSIR – bogaty w kolagen, daje siły witalne i przywraca młodość. Dziś coraz więcej wiemy o właściwościach kolagenu i jego wpływie na urodę oraz narządy wewnętrzne oraz sprawność organów.

Skład:

  • 1,5 l wody
  • 900 g całych nóżek wieprzowych
  • 450 g mięsa wieprzowego
  • Pół kurczaka
  • 300 ml chińskiego żółtego wina (lub wytrawnej sherry)
  • 100ml sosu sojowego
  • 30 ml ksylitolu
  • 3 plasterki korzenia imbiru

Mięso sparzyć wodą. Do dużego kamiennego rondla wlać wodę, połowę wina  i włożyć wszystkie składniki. Przykryć i piec w piekarniku przez 3,5 godz. w temp. 140 stopni. Podlać wodą, dodać resztę wina. Powstały płyn zlać do miski, usunąć tłuszcz, przecedzić i ostudzić. Przechowywać w lodówce przez max. 4 dni. Spożywać jako bulion, dodatek do zup lub galaretę.

3. SYROP KARDAMONOWY – przepis Johna Partridge’a – lekarza króla Karola I

Skład:

  • Po 1 łyżce stołowej: kardamonu, cynamonu, nasion pokrzywy
  • Posiekany plasterek korzenia imbiru
  • 1 łyżka stołowa posiekanego wilczomlecza (Euphorbia paralias)
  • 125 ml wody
  • 125 ml miodu

Suche składniki rozdrobnić na papkę z odrobiną wody. Dodać resztę wody i gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Po przestudzeniu uzupełnić miodem. Spożywać z brzoskwiniami lub morelami. (dziś mając wiedzę o szkodliwości cukru, a więc i miodu zrezygnowałabym z tego składnika)

Spróbujcie, czy i jak działają 😉 Podzielcie się spostrzeżeniami. Może zechcecie więcej przepisów??? Pamiętajcie, zawsze warto poeksperymentować, by nadać nowy smak swojemu związkowi, bądź skusić niezdecydowaną/ego J

W następnej części miłosne potrawy – NA ZDROWIE

Dodaj komentarz:

Imię
Email
Komentarz