Z cyklu : Pokarmy miłosne i …. dużo więcej w tym temacie Część 2.1 – MIŁOSNE POTRAWY (owoce morza)

W tej części postaramy się szczegółowo opisać różne potrawy z ryb, mięsa, egzotycznych przypraw, ziół, owoców i warzyw. Choć składniki proponowanych tu potraw pochodzą niemal z całego świata, a zwłaszcza ze Wschodu, mogącego się poszczycić wielowiekową tradycją w stosowaniu afrodyzjaków, mają jedną cechę wspólną – POZYTYWNIE WPŁYWAJĄ NA TWE ŻYCIE MIŁOSNE, ZWŁASZCZA ROZKWIT LIBIDO.  Owe składniki są różne – od tych całkiem zwyczajnych, które na pewno każdy znajdzie w swojej spiżarni czy lodówce, do rzadkich, egzotycznych, a nawet przedziwnych ziół chińskich i orientalnych przypraw. Również w tej części znajdziecie kilka przepisów kulinarnych.

I.OWOCE MORZA

Morze jest jednym z głównych źródeł życia. Nic więc dziwnego, ze większość stworzeń go zamieszkujących ma cechy afrodyzjaków. Wszystkie skorupiaki – najsilniejsze afrodyzjaki – zawierają fosfor, wapń, jod, żelazo, witaminę B i glikofosforan. Zdarzają się niestety uczulenia na niektóre z nich, radzimy więc uważać próbując nieznane wcześniej gatunki.

OSTRYGI – to kwintesencja afrodyzjaka. Koneserzy jadają je na surowo, z dodatkiem odrobiny soku cytrynowego, na talerzu obłożonym lodem. Jedzone w ten prosty sposób są wyjątkowo smaczne i niezwykle skuteczne.

HOMARY – zjadane częściowo, ponieważ większość ludzi wybiera tylko białe mięso, a to wielki błąd. Mleczna substancja i zielona wątroba, a także koralowa ikra samiczek są równie skutecznymi afrodyzjakami. Najlepiej po prostu ugotować homara i podać go z butelką ostrego, świeżego, purystycznego Chablis, jako wspaniałe preludium do miłosnych uciech.

KRABY – tańsza wersja w porównaniu do homar, ale też mniej skuteczna. Ich przyrządzenie wymaga sporo wysiłku. Najlepiej wybrać białe mięso, również ze szczypiec i zmiksować z dodatkiem czerwonej papryki konserwowej, pomidorów, czosnku, tymianku, liści laurowych, soku z cytryny, żelatyny, majonezu, śmietany i łyżki stołowej przyprawy nuocnam ( o tej i innych przyprawach więcej w następnych postach). Na dnie wysmarowanych tłuszczem foremek ułożyć krewetki, a następnie wypełnić je masą z kraba. Foremki przed opróżnieniem schłodzić. Po wyjęciu krewetki powinny być na wierzchu.

MAŁŻE – popularne dzięki amerykańskim wiertnikom z Morza Północnego. Do Europy przywędrowały w latach dwudziestych, gdzie jedzone są podobnie jak ostrygi na surowo. Oto przepis na gotowane małże:

MAŁŻ W BIAŁYM WINIE

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

1 kg małży

3 cebulki szalotki lub 1/2 cebuli

1/2 małego pęczka natki pietruszki

2 łyżki masła

100 ml białego wytrawnego wina

pieprz i w razie potrzeby sól

PRZYGOTOWANIE

  • Małże wyszorować, zeskrobać narośla z muszli i oderwać bisiory, tzn. włókniste nitki. Dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć. W trakcie czyszczenia nie moczyć w wodzie, bo się otworzą.
  • Cebulki obrać i drobno posiekać. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać same listki.
  • W rondlu roztopić masło na średnim ogniu, zeszklić cebulę. Wlać białe wino, dodać pietruszkę (trochę zostawić do dekoracji), zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać małże i gotować pod przykryciem przez 5 – 6 minut na dużym ogniu, aż małże się otworzą. Mniejsza ilość muli może potrzebować nieco mniej czasu na otwarcie muszli.
  • W trakcie gotowania 2-3 razy potrząsnąć rondlem aby małże równomiernie się gotowały. Zestawić z ognia, wyrzucić mule, które się nie otworzyły. Posypać pozostałą natką i zaraz podawać.

Małże podaje się same na przystawkę, można do nich podać bagietkę czosnkową. Podaje się je również z frytkami na danie główne.

POBRZEŻKI – chętnie jedzone przez ludzi w epoce kamiennej. Popularne także wśród Indian Ameryki Północnej. W Belgii są podawane na ciemnym pieczywie z sosem musztardowym. We Francji – na ciasteczkach serowych z chińskim sosem Nanja, a w Anglii w torebkach papierowych pokropione octem.

SERCAKI – Importowane zazwyczaj z Irlandii. Te delikatne, małe afrodyzjaki mogą być jedzone na surowo lub gotowane.

MULE – przez wiele wieków były potrawą karnawałową europejskich wieśniaków. Później podbiły serca (dosłownie) możnych na dworach. Dziś znamy sporo przepisów na przyrządzenie tych skorupiaków.

PRZEGRZEBKI – Można je przyrządzać na wiele sposobów: w cieście naleśnikowym, piec na rożnie lub gotować z dodatkiem mnóstwa ziół. Za każdym razem są równie smaczne.

KREWETKI – Różnią się wielkością, ale wszystkie mają bardzo zbliżony smak i właściwości afrodyzjakalne. Japończycy czasem jadają krewetki na surowo, my Europejczycy wolimy podsmażyć je ma maśle z dodatkiem czosnku i soli.

Teraz wiesz więcej o kuszących i zmysłowych właściwościach owoców morza. Szukaj wysokiej klasy produktów i dobrych przepisów – NA ZDROWIE

P.S. W następnym poście opiszemy gatunki ryb warte grzechu 😉

Dodaj komentarz:

Imię
Email
Komentarz